Върнаха бившия коридор 8 в европейските приоритети Съветът на министрите на

...
Върнаха бившия коридор 8 в европейските приоритети Съветът на министрите на
Коментари Харесай

Магистрала от Варна до Бургас ще може да се строи с пари от Брюксел

Върнаха някогашния кулоар 8 в европейските цели
Съветът на министрите на превоза на Европейски Съюз преработи регламента за трансевропейската транспортна мрежа TEN-T, като удължи настоящия транспортен кулоар “Западни Балкани - Източно Средиземноморие ” с трасето София - Скопие - Дуръс - Бари. Това е станало късно в понеделник на съвещание на съвета, на което е участвал и служебният министър на превоза и вицепремиер Христо Алексиев.

По създание това е някогашният така наречен кулоар номер 8, който обезпечава съгласуваност от Черно море на изток до Адриатическо море на запад.



Промяната значи, че построяването на транспортна инфраструктура по това направление може да се заложи за финансиране в европейските оперативни стратегии и в случай че бъде утвърдено, ще може да се построи с европейски пари.

По това трасе България към този момент построи автомагистрала “Тракия ” с европейски пари сред Чирпан и Бургас, тъй като по времето, когато това стана - сред 2009 и 2015 година, кулоар номер 8 към момента включваше и това трасе.

В момента към обсега на този транспортен кулоар България има да построи автомагистрала “Черно море ” сред Варна и Бургас, която към момента е единствено абстрактен план и няма обезпечено финансиране. Преди година и половина бе оповестена социална поръчка за разработване на съответен план за този аутобан, само че до крайния период за приключването ѝ остават още две години.

Друга концепция за автомагистрала по същото направление е така наречен “Рила ”, която да свърже Ихтиман с Гюешево, пресичайки автомагистрала “Струма ” при Дупница. Тя ще е към 62 километра, само че към момента е единствено концепция. Наскоро служебният районен министър Иван Шишков стартира тезата, че би могла да се даде на концесия, а на АПИ е предоставено да направи авансово изследване за цената ѝ, както и какъв брой ще коства изработването първо на абстрактен, а по-късно - и на механически план.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР